top of page

Jij en je familieverhaal
~ Workshops ~

Loop je rond met het idee om jullie familie-verhalen te bundelen? Wil je je wortels vastleggen in een familie-document? Voel je de drang om de levensloop van jezelf, je moeder, je vader, je oma’s of opa’s door te geven aan de volgende generaties?

 

Wat jij nodig hebt is een boekplan. En misschien ook wel een schrijfmentor.

Ga samen met mij op schrijfreis door je familieverhaal

  • We gaan samen stap voor stap door het proces. Zodat je boek de tijd krijgt om te rijpen

  • We zien elkaar 5x op locatie (in overleg met de groep)

  • We werken in kleine groepen van maximaal 6 deelnemers

  • Elke twee weken is er een mentor-uur via zoom

  • Ben je in schrijfnood? Je kunt altijd terecht in onze whatsapp-groep

  • Zoek je een schrijfbuddy? Die is dichterbij dan je denkt

De workshops

GRATIS Workshop 1 - Maak een boek van je familieverhaal 

Ik laat je zien hoe je van je familieverhaal een boek kunt maken. We besteden aandacht aan het hoe en waarom van een boek. Op welke manier heeft de lezer van je boek invloed op de uitvoering? Hoe kun je de research van je boek het beste aanpakken? En wat komt er allemaal kijken bij het vormgeven en drukken van een boek? 

Het is extra leuk als je deze workshop doet met je eigen moeder, vader, zus, broer, dochter of zoon. Aan het eind van de workshop krijgt iedereen een eerste oefening mee. Zodat je kunt voelen of je het schrijfproces ook echt wilt en kunt aangaan. 

  

Workshop 2 - De structuur van je boek

We starten vanuit de oefening die je hebt meegekregen aan het einde van de eerste workshop. Ik ga je eerst uitleggen hoe je kunt gaan werken aan het stramien voor je boek. Je gaat nadenken over welke zaken je er wel en niet in wilt. Hoe je ‘moeilijke’ zaken er toch in kunt verwerken omdat die er ook bijhoren. Vervolgens gaan we twee uur in groepjes van twee aan de slag. Want vaak helpt het om samen met een buitenstaander naar je eigen verhaal te kijken. Ik schuif per groep aan als mentor. 

Workshop 3 - De research voor je boek

Met je boekplan in de hand is het tijd voor de research. Dit vinden de meeste schrijvers de leukste fase. In de workshop ga ik je vooral veel tips geven. Je zult gaan interviewen en op bezoek gaan in archieven. Je zult foto’s en video’s bekijken en geluidsopname beluisteren. Ik heb een handleiding voor je waarin staat beschreven hoe je de research kunt ordenen en omzetten in geschreven tekst. 

 

Workshop 4 - Schrijf de eerste ruwe versie

In deze workshop delen we hoe de research bij iedereen is verlopen. Dit is fijn voor jezelf en een goede opstap voor het schrijven. Het leukste is om te zien hoe de andere groepsleden reageren op je boek in wording. Het is altijd een feest van herkenning. Je gaat aan de slag met je inhoudsopgave en de vorm waarin je alles wilt gaan gieten. Misschien heeft je research je originele boekplan helemaal overhoop heeft gehaald en moet je het herzien. Na deze workshop ga je met het echte schrijven beginnen en werken aan een ruwe versie van je manuscript. Dat is meestal flink puzzelen, want het verhaal als geheel moet kloppen, zodat je je straks alleen nog maar hoeft te focussen op stijl en taal.

 

Workshop 5 - Redigeer je manuscript

Je zit inmiddels flink in de flow van je boek en bent klaar voor de afronding. Ik ga je laten zien hoe je je eigen teksten kunt redigeren. We gaan nog even lekker opruimen, nog een keer goed kijken of alles op de goede plek staat en een fris doekje over de zinnen halen. We gaan stukken tekst van elkaar lezen en zien hoe de verhalen bij anderen resoneren. Tot slot kijken we welke vervolgstappen je nog wilt nemen om van je manuscript te komen tot een tastbaar boek. Het is gelukt, je familieverhaal staat op papier. En wat was het een mooie schrijfreis!

Meld je nu aan voor de GRATIS online workshop

~ Jij en je familieverhaal ~

januari

Woensdag (online)
3 januari

12.00 - 14.00 uur

+

Vrijdag (online)

19 januari

9.00 - 11.00 uur

februari

Zaterdag (online)
10 februari

10.00 - 12.00 uur

+

Dinsdag (online)

20 februari

19.30 - 21.30 uur

maart

Zondag (online)
3 maart

14.00 - 16.00 uur

+

Maandag (online)

18 maart

9.00 - 11.00 uur

april

Woensdag (online)
3 april

9.00 - 11.00 uur

+

Zondag (online)

21 april

12.00 - 14.00 uur

bottom of page