top of page

Bekeerd

Jaar van uitgave

2014 - Uitgegeven door Uitgeverij Komma/d’jonge Hond

Wie is de schrijver?

Het boek is een samenwerking tussen antropologe Vanessa Vroon-Najem en fotografe Saskia Aukema. Het verscheen gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Bekeerd - moslim worden, moslim zijn’ in het Amsterdam Historisch Museum (april - juni 2014).


Waarom een boek?

Niet-moslims vinden bekering tot de islam vaak een moeilijk te begrijpen stap. Maar ook moslims die de islam van huis uit hebben meegekregen, zijn vaak verbaasd als een Nederlander zich bekeert. Dit boek neemt je mee in het proces van bekering.


De fotodocumentaire van Saskia Aukema - met vijftig portretten van bekeerlingen - is door het boek heen verweven en geeft hen daarmee een gezicht.

Onze samenwerking

Vanessa Vroon-Najem deed tussen 2006 en 2011 onderzoek onder vrouwen die zich bekeerd hadden (of dit overwogen te doen) en schreef daarover haar proefschrift. Ik heb haar geholpen met het comprimeren en herstructureren van de teksten en het omzetten van universiteits-taal naar gewone taal.

Mijn lessen uit het boek

Omdat ik zelf een bekeerling ben, was dit boek een feest van herkenning. Veel van de geportretteerden kende ik persoonlijk of leerde ik kennen bij de opening van de gelijknamige tentoonstelling. Er was veel media-aandacht rondom het onderwerp bekering en leidde, zeker in mijn eigen omgeving, tot meer begrip.

De schrijver over het maken van haar boek

Vanessa-Vroon-Najem: “Ik ben zo dankbaar voor alle vrouwen die me voor mijn onderzoek deelgenoot maakten voor hun levens en keuze voor de islam. En dat er zoveel mensen dit boek in de voorverkoop hebben gekocht en daarmee hebben bijgedragen aan de realisatie van dit boek.”

Het voorwoord

Bekering tot de islam. Dat is een stap die voor buitenstaanders vaak onverwacht komt. Maar als je er vragen over stelt aan de bekeerlingen zelf, en het proces volgt dat ze doorlopen, dan zie je dat het meestal een weloverwogen beslissing is, niet zelden voorafgegaan door een jarenlange zoektocht.


Dit zijn een aantal vragen die vaak aan bekeerlingen worden gesteld: Ben je bekeerd omdat je getrouwd bent met een moslim? Ben je ook Turks of Marokkaans geworden? Wat vinden je ouders ervan? In dit boek kijken we hoe de vork nu in de steel zit.
21 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page