top of page

Gek of Grenzeloos - Over het leven met Myalgische Encefalomyelitis

Jaar van uitgave

2023 - Uitgegeven via Boekscout

Wie is de schrijver?

Anoir Benabdillah is een schrijver die heeft moeten leren leven met ME. Als taalliefhebber en dichter was het voor hem duidelijk dat hij de ervaringen met zijn ziekte - en zeker ook de reactie daarop van zijn onder andere zijn familie, vrienden, huisarts en medisch specialisten - wilde neerpennen. Dat ik de redactie zou gaan doen, lag voor de hand. Wij waren al collega's binnen schrijverscollectief Qantara.nl en ik snapte daardoor ook de impact van ME op zijn leven.


Waarom een boek?

Anoir twijfelde lang of hij zijn verhaal wel wilde publiceren en hield het boek veilig in zijn eigen hoofd. Maar toen bereikte COVID-19 Nederland en ging de hele wereld op slot. Opeens was daar met long-COVID een ziektebeeld dat enorm op ME leek. Voor Anoir was duidelijk dat hij zijn kennis en ervaring moest delen met de wereld, al was het alleen als troost voor alle nieuwe patiënten.

Onze samenwerking

Bij Anoir was duidelijk wat hij wilde vertellen. Maar hij vond het moeilijk om zijn stem te vinden. We hebben samen de verschillende opties uitgewerkt en een keuze gemaakt. De basis van het boek werd het verhaal over hoe zijn leven eruit ziet met ME. Gevolgd door een uitgebreide analyse van de ziekte ME als fenomeen. De gedichten fungeren als overgang tussen de hoofdstukken en laten je op een andere manier naar de inhoud van de hoofdstukken kijken.

Mijn lessen uit het boek

Door de ziekte kon Anoir niet altijd vol energie aan zijn boek werken. Ik besef daardoor nu extra hoe dankbaar we moeten zijn voor een gezond lichaam. Het was fijn om te zien hoe het boekproject voor Anoir een welkome afleiding was van het ziek zijn. Als we samen overleg hadden, leek de ziekte even niet te bestaan.

De schrijver over het maken van zijn boek

Anoir Benabdillah: “Schrijven is helder nadenken. En daar komt veel meer bij kijken dan de spelling beheersen en de regels van 't Kofschip. Irene was daarin goed sturend en nam zelfs het stuur over toen ik het moest loslaten. Iets wat ik niet kan: controle uit handen geven…”

De flaptekst

Anoir Benabdillah neemt je mee in zijn leven met ME/CVS en Fibromyalgie. Hoe begon het? Hoe manoeuvreert hij zich door het leven en wat zal de huidige epidemie ons gaan brengen?


Anoir Benabdillah is 32 jaar en geboren en getogen in Veghel. Na zijn VWO heeft hij kort gewerkt in het bedrijf waar zijn vader werkte. Na de opleiding psychologie sloeg het noodlot toe. Het noodlot dat zijn leven voorgoed veranderde…35 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page